Po tem, ko si se leta boril/-a s svojo težo in obsesiral/-a glede hrane, si se odločil/-a, da poizkusiš OA. Kako postopaš?

Najprej najdeš najbližje OA srečanje na naši spletni strani. Svetujemo ti, da nam predhodno pišeš na naš mail, da ti lahko potrdimo lokacijo in termin srečanja.

Ko boš prispel/-a na srečanje, boš tam našel/-a ženske in moške, ki si delimo isto bolezen: kompulzivno prehranjevanje in ki smo našli skupno rešitev zanjo: 12 korakov in 12 izročil OA. Na srečanjih bo različno število ljudi (ponavadi od 2 do 15). Nekateri izmed nas obiskujejo več srečanj.

Na srečanju ti bomo bomo izkazali toplo dobrodošlico.

POSLUŠAJ POSNETEK

Posnetek je v angleščini.

OA SREČANJE

To je posnetek OA srečanja iz kraja Albuquerque, New Mexico.

Posnetek je v angleščini.

Srečanje se ponavadi otvori z “Vedro molitvijo”. Tisti, ki vodi srečanje pa prebere tudi “Naše vabilo tebi“, ki opiše našo bolezen kompulzivnega prenajedanja ter rešitev, ki je okrevanje po poti 12 korakov.

Format srečanja se lahko malce razlikuje od skupine do skupine. Vendar pa je celotna OA skupnost enotna v tem, da išče okrevanje na treh nivojih: fizičnem, čustvenem in duhovnem s pomočjo 12 korakov.

Edini pogoj za članstvo je želja, da bi prenehali jesti kompulzivno.

Formati srečanja se razlikujejo. Tako lahko na srečanjih doživiš katerokoli izmed naslednjih stvari:

 • govorec lahko otvori srečanje in govori 10 – 15 minut o sebi po naslednjem formatu: kakšno je bilo življenje pred OA, kaj se je zgodilo in kakšna je sedanjost
 • voditelj srečanja lahko prebere del besedila iz literature OA ali AA (anonimni alkoholiki)
 • študijo korakov, izročil ali orodij okrevanja

Preostali člani bodo o izbrani temi delili svoje izkušnje, moč in upanje. Tudi ti boš imel/-a priložnost, da se predstaviš, če boš želel/-a. Videl/-a boš, da nisi sam/-a in obstaja pot iz tvojega obupa.

Ker je anonimnost ključno načelo programa OA, si lahko prepričan/-a, da bo vse, kar boš delil z nami, ostalo med nami. To nam vsem omogoča varnost, ki jo potrebujemo, da lahko svoje izkušnje iskreno delimo.

Morda boš prepoznal/-a svojo zgodbo, medtem ko boš poslušal/-a druge. Med poslušanjem boš našel/-a druge, ki imajo to, kar si tudi sam/-a želiš: izgubo teže, jasnost uma, vedrost v doseganju in ohranjanju zdrave telesne teže ali svobodo od obsesije z destruktivnimi prehranjevalnimi navadami.

Morda bi si želel/-a koga izmed teh ljudi vprašati, če bi bil tvoj mentor. Mentor bo s tabo delil svoje izkušnje, moč in upanje, ki ga je našel v okrevanju po 12 korakih. In morda ti lahko s tem pomaga odgovoriti na vprašanja, ki jih imaš o OA programu. Ne oklevaj z vprašanji. Morda bo dobro, da obiščeš nekaj srečanj, da boš našel/-a pravega mentorja zase.

Ko člani delijo svoje izkušnje moč in upanje, boš tu in tam zasledil/-a, da se v svojem govoru sklicujejo na Višjo silo ali Boga. OA ni verski program in ne prevzema nobene verske ideologije. OA je program, ki prakticira duhovna načela in člani individualno pristopijo do teh načel s pomočjo Višje sile, kot jo sami razumejo (in poimenujejo).

Med srečanjem bo krožil list, na katerega vsi napišemo svoja imena in telefonske številke, zato da si jih na ta način med seboj izmenjamo. Tako si lahko nudimo podporo v preostalih dneh, ko nismo skupaj. Kdo izmed članov te bo morda poklical, da ti ponudi pomoč ali odgovore na vprašanja, ki se ti zastavljajo o programu.

Priporočamo ti, da si seznam kontaktov izpišeš, saj boš tudi ti tako pridobil/-a možnost, da nas pokličeš kadarkoli boš potreboval/-a pomoč.

Telefon je eno izmed zelo pomembnih orodij v OA skupnosti, s katerim dajemo in prejemamo podporo. Zlahka nam omogoča, da se spomnimo, da nismo sami.

Srečanja ponavadi trajajo 1 uro, 1 uro in pol ali 2 uri. Pred in po srečanju lahko svobodno sprašuješ karkoli te zanima ali vzameš literaturo in se še bolje podučiš o našem programu. Na voljo imamo “Snopič za začetnike”, ki ti bo ponudil odgovore na specifična vprašanja.

S tem ko prosiš za pomoč, delaš pomemben korak na poti do okrevanja.

Ker se v OA vzdržujemo sami, s prostovoljnimi prispevki članov, med srečanjem naokoli pošljemo mošnjiček. S temi prispevki plačujemo najemnino za naše prostore, fotokopiranje literature, telefon ter vzdrževanje spletne strani. Naši prispevki so namenjeni temu, da lahko naše sporočilo predajamo naprej, da lahko dosežemo tiste, ki še vedno trpijo.

Predlagani znesek za darovanje je 1 € ali več. Vsak član prostovoljno daruje toliko, kot lahko in želi.

Če boš začutil/-a, da srečanje ni bilo to, kar si iskal/-a, poskusi z drugim srečanjem, na drugi lokaciji, ob drugem času. Začetnikom svetujemo, da obiščejo vsaj 6 srečanj, da spoznajo različne načine, kako jim lahko OA pomaga.

Če na osebna srečanja ne moreš (zaradi lokacije, časa ali drugih zadržkov), te vabimo na naše spletno srečanje, ki ga imamo preko Skype-a.

Kaj boš našel/-a na OA srečanju?

 • Sprejemanje. Sprejemanje tebe kot si zdaj, kot si bil/-a včasih in kakršen/-a boš v prihodnosti.
 • Razumevanje. Razumevanje težav, s katerimi se soočaš, saj se z njimi soočami tudi mi.
 • Pogovor. Komunikacijo, ki je naravna posledica našega skupnega razumevanja in sprejemanja.
 • Okrevanje od tvoje bolezni.
 • Moč, da vstopiš v novo življenje s sprejemanjem in razumevanjem sebe, s hojo po poti 12. korakov, z vero v Silo, večjo od tebe, in s podporo skupine.

Česa NE BOŠ našel/-a na OA srečanju?

 • Poročanja o doseženi teži.
 • Pakiranih obrokov.
 • Plačevanja članarin ali pristojbin.
 • Stavkov tipa: “Moraš, moral/-a bi, …”
 • Obsojanja.

Če se odločiš, da si eden izmed nas, te pozdravljamo z odprtimi rokami. Ne glede na tvoje okoliščine, ti ponujam dar sprejetja. Nisi več sam/-a. Dobrodošel/-a v OA.

Dobrodošel/-a doma.