Ideja o OA je leta 1958 zrasla v Rozanne S. na srečanju Gamblers Anonymous (GA), kjer je spremljala prijatelja, kompulzivnega hazarderja. Ko so člani GA delili svojo zgodbo, je ona slišala svojo zgodbo – ne o igranju iger na srečo, temveč o kompulzivnem prenajedanju. Takrat je vedela, da program 12 korakov in 12 izročil AA (Anonimni Alkoholikov), ki so ga modificirali GA za svoje potrebe, lahko pomaga tudi njej izgubiti njene odvečne kilograme. Šele 2 leti kasneje, ko se je njena teža še povzpela, je uspela najti sorodne duše, ki so si delile njeno prepričanje.

Njeno naključno srečanje s sosedo Jo S. je dalo Rozanne moč za prvi korak. Četudi sta bili le dve, sta skupaj našli še eno kompulzivno jedko – Bernice S. In tako je nastalo prvo srečanje OA v Los Angelesu (Kalifornija), 19. januarja leta 1960.

Danes se 6500 OA skupin vsak teden dobi na srečanju v 75 različnih državah po celem svetu. Organizacija OA je razdeljena na 10 regij po celem svetu in ima več kot 60 000 članov. Pomaga tisočim kompulzivnim jedcem skozi okrevanje najti novo življenje.

 

V Sloveniji je skupnost OA prisotna že več kot 2 desetletji. Prvo zabeleženo srečanje je bilo 25. oktobra 1993.