Skupnost OA se je predstavila v radijski oddaji “Med štirimi stenami” na Radio Prvi.

Prispevek pripravila: Lucija Fatur


Skupina Anonimnih prekomernih jedcev je skupina za samopomoč in deluje na prostovoljni osnovi. Program ni namenjen samo ljudem, ki imajo težave s čezmernim prehranjevanjem, ampak tudi tistim, ki se spopadajo z drugimi motnjami hranjenja – bulimijo, anoreksijo, ortoreksijo … Gre za skupnost posameznikov, ki z izmenjavanjem izkušenj, moči in upanja okrevajo od neobvladljivega prenajedanja. Predstavljamo delo skupine in zgodbe treh posameznic.

V skupino sem prišla dobesedno po kolenih. Moje življenje je na vseh področjih postalo tako neobvladljivo, da si nisem mogla več zatiskati oči pred resnico. Nisem več zmogla niti osnovnih vsakodnevnih funkcij. Glavni krivec za to je bil moj odnos do hrane. V nekem trenutku sem mislila, da bom zvečer od vse količine hrane, ki sem jo pojedla, kar umrla.

Skupina deluje po principu 12 korakov. Zavedajo se, da je njihova težava pravzaprav triplastna bolezen: fizična, čustvena in duhovna. Številnim program 12 korakov učinkovito pomaga pri okrevanju na vseh treh ravneh.

Okrevanje pomeni “okrevati” kot končno dejanje. To ni vseživljenjska dieta. Zdaj živim popolnoma drugače kot prej, vendar sem še vedno odvisnik in moram zase skrbeti vsak dan znova.

Dvanajst korakov je pravzaprav niz načel, ki spodbujajo notranjo spremembo.


Povezava na članek:

radioprvi.rtvslo.si/2018/04/anonimni-prekomerni-jedci